Blog thumbnail

Włoska pizza – jak się za to zabrać? Część 2. Najpopularniejsze rodzaje włoskiej pizzy.

Blog thumbnail , ,

Zdecydowanie najbardziej prestiżowym rodzajem włoskiej pizzy jest Napoletana(na zdjęciu), która jak sama nazwa wskazuje pochodzi z miasta znajdującego się u stóp Wezuwiusza, gdzie rządzi pizza i piłka nożna- z Neapolu. Charakteryzuje się nawodnieniem w okolicach 60%. Większość włoskich młynów wypuszcza dedykowane do niej mąki. Warunkiem koniecznym do upieczenia Napoletany jest temperatura minimum 400 stopni(zalecana jest 430 i wyżej), odpowiednie podłoże do wypieku(zalecane są kamienie gliniane -biscotto), a czas konieczny do upieczenia nie przekracza 120 sekund. Wszystko to składa się na to, że Napoletana jest uznawana za „królową” pizzy – wymaga wysokich umiejętności wypieku, wyrobu ciasta i szczególnych jego warunków(wysoka temperatura).

Pizza klasyczna

Pizza klasyczna potrzebuje niższej temperatury niż Napoletana(około 300 stopni), przez co wypiekana jest dłużej i ma zdecydowanie bardziej chrupiąca strukturę. Do jej wypieku za podłoże potrzebny jest kamień szamotowy, bądź kordierytowy. Do pizzy klasycznej zaleca się również nieco niższe nawodnienie ciasta niż do Napoletany. Czsa wypieku powinien się wahać w okolicy 3 minut.

Pizza rzymska z blaszki

Do wypieku tego rodzaju pizzy nie potrzebujemy kamienia, lecz odpowiedniej blachy z niebieskiej stali. Pizza ta charakteryzuje się wysokim nawodnieniem ciasta, długim wypiekiem i chrupkością. W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć specjalne mąki dedykowane do tego rodzaju pizzy (Np Pizza Romana z Młynu Spigadoro), jednak sprawdzi się do niej każda mąka o wysokiej sile (W = 320 i więcej)

W powyższym artykule wymieniłem tylko najpopularniejsze włoskie rodzaje pizzy. Istnieje jeszcze inne jak np.: pizza sycylijska. Duża popularnością cieszą się również pizze pochodzące z innych krajów np: pizza Detroit

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Wciśnij Enter do wyszukowania lub Esc aby zamknąć