Blog thumbnail

Włoska pizza – jak się za to zabrać? Część 3. Sprzęt.

Blog thumbnail , , ,

Włoska pizza jest daniem o bardzo długiej tradycji. Pierwsze wzmianki w historii datuje się na X wiek. Siłą rzeczy najbardziej tradycyjnym sposobem wypieku jest piec opalany drewnem. Współcześnie pizze niczym nie odbiegające od tych z pieców drewnianych możemy uzyskać z pieców elektrycznych czy gazowych.

Do wyrobu Napoletany ze względu na wysoką temperaturę, które jest wymagana, potrzeba pieca z górnej półki – takiego jak Effeuno p134H czy któregoś z modeli Ooni. Do każdego będziemy musieli dokupić odpowiedni gliniany kamień, ponieważ te zawarte w zestawie – szamotowe przeznaczone są bardziej do wypieku pizzy klasycznej.

Do wyrobu pizzy klasycznej, czy pizzy z blaszki, tak naprawdę wystarczy nam sam piekarnik. Do pizzy klasycznej będziemy potrzebować kamienia szamotowego, bądź kordierytowego. Do pizzy typu Teglia Romana konieczna jest blaszka z niebieskiej stali. Do pizzy klasycznej dobrym rozwiązaniem jest również piec Spice Caliente, który nagrzewa się do odpowiedniej temperatury dużo szybciej niż piekarnik, dzięki czemu możemy zaoszczędzić na zużyciu prądu. Pod wypływem modyfikacji nada się on również do wypieku Napoleatny, (należy jednak pamiętać, że tracimy wtedy na niego gwarancję!)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Wciśnij Enter do wyszukowania lub Esc aby zamknąć